Evropské pojišťovny si v současné finanční krizi vedou dobře

Praha - Evropské pojišťovny odolávají současné světové finanční krizi mnohem lépe než další ekonomické instituce, například banky. Ve střední a východní Evropě dokonce pojišťovací domy podle průzkumů slušně vydělávají. Stojí za tím velký potenciál na tamním pojišťovacím trhu a způsob provádění investic pojišťovnami.

Podle člena představenstva RM-Systému Jiřího Vodičky odolnost pojišťoven vůči probíhající krizi souvisí s podstatou jejich podnikání. Evropské pojišťovny totiž musí ze zákona eurové vklady klientů investovat opět do eur, díky tomuto omezení se vyhnuly investicím do rizikových cenných papírů. Pojišťovny se rovněž poučily z poslední krize na finančních trzích, která proběhla v roce 2001, a investice prováděly obezřetněji.

Dobře si během krize stojí především pojišťovny, které se zaměřují na střední a východní Evropu, a to zejména díky obrovskému potenciálu tamních trhů. Středoevropské a východoevropské ekonomiky dynamicky rostou, míra pojištění v nich zatím není taková, jako je například v sousedním Rakousku. Tam je podle Vodičky průměrná míra pojištění na obyvatele čtrnáctkrát větší.

Výhodné je nyní investovat do pojišťoven i do nemovitostí v USA

Světoví analytici podle Vodičky investice do akcií pojišťovacích domů spíše doporučují. „Investoři by si ale měli dát pozor na určitou nedůvěru, která může být spojená s globální krizí,“ upozorňuje Vodička.

Podle Vodičky americký hypoteční trh stále funguje. „Finanční domy dále prodávají produkty, pouze jsou obezřetnější,“ říká Vodička. Nemovitosti v USA jsou nyní podle něj dobrou příležitostí pro české investory, a to kvůli kurzu koruny a stlačeným cenám nemovitostí. O těch se podle Vodičky dá navíc dobře smlouvat, pokud majiteli nabízíte platbu v hotovosti.