Přijetí společné evropské měny podporuje těsná většina Čechů

Praha - Pro přijetí eura se v celoevropském průzkumu Eurobarometr vyslovilo 53 procent občanů České republiky. Češi se tak v Evropské unii řadí k vlažným zastáncům společné měny. Průměrná podpora eura ve státech unie je totiž 60 procent. Česká podpora společné měny, která brzy začne platit na sousedním Slovensku, od loňska poklesla o sedm procent.

Jednoznačně nejnižší podporu má společná měna v Británii, kde s ní souhlasí jen třetina občanů. Méně než polovina lidí podporuje euro ve Švédsku a v Polsku. Méně souhlasný hlas než z Česka zaznívá také z Řecka a Dánska, kde je pro euro jen 51 procent občanů.

Zastánci evropské měnové unie jsou v Česku především mladí lidé, kteří s ní souhlasí ve třech čtvrtinách případů. Velký vliv má podle autorů Eurobarometru i vzdělání. Mezi vysokoškoláky má společná měna podporu 61 procent, lidé se základním vzděláním podporují euro jen ve 29 procentech.

Podle autora české verze průzkumu Pavla Ševery je možné, že za názory české veřejnosti na projekt eura stojí v zemi dobře známé názory oponenta přijetí - prezidenta Václava Klause a dalších podobně zaměřených politiků. Podpora přijetí eura má přitom paradoxně silnou podporu u pravicově orientovaných voličů. Z nich se společnou měnou souhlasí dvě třetiny, u levicových voličů jen 42 procent. Podporu má euro u samostatně výdělečně činných osob, manažerů a povolání známých jako „bílé límečky“.

„Paradoxem české politické scény je, že strana, která by názory těchto osob měla bránit a prosazovat, má na jednotnou evropskou měnu spíše opačný názor,“ uvedli autoři Eurobarometru.

Vydáno pod