Za výpadkem dodávek ruské ropy stojí technické problémy, nikoli politické

Praha - Za snížením ruských dodávek ropy do České republiky nestojí podle obchodního představitele Ruské federace v ČR Grigorije Sarišviliho politické úmysly, nýbrž technické problémy. Komplikace se vyskytly při těžbě suroviny, působí je ale také blíže nespecifikované změny v ruských dodavatelských společnostech.

„Pravděpodobně dochází k přeskupování obchodních zájmů v řetězci firem, které v Rusku obchodují s ropou,“ odhadl v rozhovoru pro ČT24 nespecifikované změny v dodavatelích mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Tomáš Bartovský. Dodávky ropy podle něj zatím klesly zhruba o 70 tisíc tun, což představuje 15 procent z celkového množství, které mělo být v průběhu července dodáno.

„Chci věřit, že důvody jsou technické a technicko-organizační,“ řekl k dnešnímu vyjádření ruské strany český premiér Mirek Topolánek. Doufá, že se problémy brzy vyřeší, obavu z nedostatku ropy na českém trhu ale nemá. „Máme odkud ropu brát a byl bych rád i do budoucna, abychom nebyli závislí na dodávkách z jediné země,“ dodal.

Dodávky ruské ropy do Česka se snižovaly v průběhu celého minulého týdne. V pátek Rusko oznámilo, že snížení červencových dodávek bude zřejmě ve větším rozsahu. Z dohodnutých 500 tisíc tun by mohlo dojít méně než 300 tisíc tun.

ČR se obávala nejhoršího: odvety za radar

Když se začaly dodávky ropy snižovat a z ruské strany nepřicházelo vysvětlení, obávaly se vládní garnitury toho, že je omezení reakcí na podpis smlouvy o umístění amerického radaru v Česku. Podle Bartovského se tato úvaha ale nepotvrdila. „Za důležitý signál, který potvrzuje ty praktické, nepolitické důvody snížení dodávek, považujeme fakt, že nedošlo k narušení plynulosti dodávek zemního plynu,“ vysvětlil.

Dodávky z Ruska tvoří většinu ropy, která se do Česka dováží. Z celkových 7,7 milionu tun ropy přitékajících do ČR proudí kohoutky ruského ropovodu Družba asi 5,5 milionu tun. I kdyby vypadly dodávky z Ruska úplně, Češi by to nepocítili ještě dalších 95 dní. Právě tak dlouho totiž vystačí státní ropné rezervy.

Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24