Soud eBay a Tiffany přinesl precedent: Každý si za ochrannou známku zodpovídá sám

New York - Internetový aukční portál eBay vyhrál spor s luxusním klenotnictvím Tiffany & Co kvůli prodeji falešných šperků Tiffany na svých internetových stránkách. Odpovědnost za prodej falešných kopií značkového zboží tak do budoucna nenesou aukční sítě. V tomto případě, když padělatelé nabízeli šperky pod jménem Tiffany e-Bay oči nepřivíral.

  Za posledních 5 let byla na eBay většina prodávaných šperků pod značkou Tiffany podle firmy falešných a klenotnictví požádalo eBay, aby je stáhlo z nabídky. Prodej však pokračoval. eBay se bránil tím, že klenotnictví se samo rozhodlo, že se nebude účastnit programu, který má pomoci společnostem zabránit prodeji kopií jejich značkového zboží na eBay.

Soudce oblastního soudu v New Yorku Richard J. Sullivan uvedl, že eBay nemůže být zodpovědná za porušení obchodní známky pouze na základě obecného povědomí, že na jejích internetových stránkách by mohlo dojít k porušení práv na ochranou známku. Mluvčí eBay Nichola Sharpeová uvedla, že rozhodnutí potvrzuje, že eBay jedná rozumně a má přiměřené procedury na odhalení padělků.

eBay koncem minulého měsíce prohrál obdobný spor ve Francii, kde místní soud rozhodl, že eBay musí zaplatit 61 milionů dolarů (892 milionů Kč) společnosti LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton jako odškodné za prodej padělků jejího zboží na eBay.

eBay uvádí, že ročně za boj s padělky vydá desítky milionů dolarů. Provozuje také program, který umožňuje firmám ověřit nabízené zboží a informovat eBay v případě, že věří, že se jedná o padělky. Firma pak pozastaví aukci nebo zablokuje uživatele. Problémy s padělky se v minulosti nevyhly ani českému aukčnímu serveru aukro.cz.