Topolánek: Zákaz pátečních jízd kamionů se odkládá

Praha -  Premiér Mirek Topolánek částečně ustoupil dopravcům a na dnešní schůzce jim slíbil, že návrh, který má rozšířit zákaz pátečních jízd kamionů, v nejbližší době do vlády nepůjde. Jednat Topolánek chce i o dalších třech bodech, se kterými za ním dopravci šli. Dopravce výsledek schůzky uchlácholil, stávkovat zatím nebudou.

Topolánek dopravcům přislíbil, že přehodnotí rozšíření zákazu pátečních jízd kamionů na celý rok. Vláda ho měla projednávat 23. července, k tomu ale podle premiéra nedojde. Ministerstvo dopravy spolu se zástupci provozovatelů silniční přepravy vypracuje analýzu dopadu zákazu pátečních jízd a předseda vlády se s dopravci k tomuto tématu znovu sejde třetí srpnový týden. 

Budoucnost zákona však zůstává ve hvězdách, je nadmíru jasné, že se Strana zelených, která návrh podporuje, nebude chtít omezení vzdát. Ministr dopravy Aleš Řebíček ale skepsi nesdílí. „I Strana zelených nejsou blázni, jestliže to má významné ekonomické dopady, tak jsou také pružní,“ ujistil.

Řebíček chce s dopravci jednat také o slevě na mýtném. Ministerstvo financí má navíc analyzovat skladbu cen nafty a porovnat výši daně z přidané hodnoty s okolními zeměmi.

Spokojený je Topolánek i dopravci

„Pokládám ten problém za vážný, to jednání beru za konstruktivní a doufám, že se nám ten problém podaří vyřešit, aby dopravci nebyli permanentně poškozováni změnami, které jsou vně ČR nebo si je způsobujeme sami,“ uvedl po setkání s dopravci premiér.

Spokojení jsou i dopravci. Podle prezidenta Česmadu Vladimíra Starosty vítají, že premiér neodmítl ani jeden z požadavků, které mu předložili. Jednat chce i o stanovení termínu zavedení eura.

K nejpalčivějším problémům, které dopravce v poslední době sužují, patří bezpochyby zdražování pohonných hmot, které by mohlo pomoci vyřešit snížení spotřební daně, jež je nyní podle dopravců i opozice nad minimem stanoveným Evropskou unií.

Značnou nespokojenost u dopravců vyvolává také zákaz pátečních jízd kamionů, který zatím platí pro prázdninové měsíce. Zvyšuje jim náklady a prodlužuje dobu přepravy. Navíc podle nich neexistují v okolí hlavních tahů dostatečné parkovací kapacity, kde by mohli řidiči, kteří nestihnou včas dojet, své vozy odstavit.

Kamiony na dálnici způsobují dopravní nehody.
Zdroj: ČT24