Koruna i euro zadupávají dolar do země

Praha/Londýn - Dolar se díky obavám o bankovní sektor v USA propadl na historické minimum jak vůči euru, tak vůči koruně. Kurz USD/EUR 1,6038 z obchodů krátce před polednem je novým rekordem i historickým zlomem. Americká měna poprvé oslabila natolik, že se jedno euro prodává za více než 1,6 dolaru. Koruna se k dolaru obchodovala za 14,55 CZK/USD.

Analytici za rekordním propadem dolaru vidí především obavy investorů o americký finanční sektor poté, co vláda Spojených států oznámila, že se nebude bát pomoci státem podíleným agenturám hypotečního bydlení Fannie Mae a Freddie Mac.

„Pokles dolaru je celosvětový problém. Amerika měla hříchy, které nosila na svých bedrech už delší dobu. Ty se teď poskládaly a důvěra v dolar se drolí,“ sdělil ekonom Tomáš Sedláček.

Zlepšit situaci se pokouší i americká centrální banka Fed, vystoupení jejího šéfa ale trhy spíš znervóznilo. „Americká ekonomika se nachází v těžkém období, kdy ji ohrožuje stále hlubší propad na trhu nemovitostí, zhoršená situace na úvěrových trzích a zároveň zvýšená inflace v důsledku rostoucích cen ropy a potravin,“ uvedl dnes v Kongresu šéf Fedu Ben Bernanke.  

Dolar oslabuje už od poloviny roku 2005. Na svůj historický rekord se euro dostalo i přes oslabující důvěru investorů v německou ekonomiku. „Evropu na rozdíl od Spojených států trápí pouze v uvozovkách problémy reálné ekonomiky, to znamená obavy ze zpomalování případně z kombinace vysoké inflace a nulového růstu,“ vysvětlil ekonom Patria Finace David Marek.

Posilující euro však nemusí být pro eurozónu příznivé. Pomáhá sice zmírňovat vysoké ceny komodit, na druhé straně však snižuje konkurenceschopnost evropských exportérů. „Exporty do Ameriky reflektují vývoj kurzů a tím meziročně padají,“ poznamenal hlavní ekonom Citybank Jaromír Šindel.

Zajímavým rekordem a potvrzením americké dolarové indispozice je skutečnost, že australský dolar se pomalu šplhá k hodnotě 1:1 za americký. Aktuálně se obchoduje za 0,98 AUD/USD.