Slovensko se má zamyslet nad projektem dostavby JE Mochovce

Brusel - Evropská komise dnes doporučila Slovensku, aby při plánovaném rozšíření jaderné elektrárny (JE) Mochovce o další dva reaktory posílilo některé bezpečnostní aspekty, a uvedlo tak projekt do souladu s evropskou legislativou.

Ačkoliv plán dostavby elektrárny Mochovce splňuje slovenské i mezinárodní předpisy, komise navrhuje další dodatečná opatření. Nové reaktory by podle ní měly mít takovou strukturu ochranného pláště, jaká je běžná jinde v Evropě.  

„Je to pouze názor,“ vysvětlil mluvčí Evropské komise Ferran Tarradellas. Nyní je zcela na rozhodnutí Slovenska, zda se bude doporučením řídit, nebo bude pokračovat ve výstavbě podle původního projektu.

Slovensko v současnosti provozuje dvě atomové elektrárny. Starší z nich - Jaslovské Bohunice - se však postupně odtavuje. Kromě výstavby nových reaktorů v Mochovcích, které by měly být hotovy do roku 2013 a vyjít na 62 miliard slovenských korun, se proto uvažuje i o zbrusu nové jaderné elektrárně. Vyrůst by mohla u Jaslovských Bohunic na západě Slovenska nebo nedaleko Kecerovců na východě.