GM potřebuje 15 miliard dolarů, sáhne na zaměstnance

Detroit - Americká ekonomika je v útlumu a důkazem budiž automobilový průmysl. Největší americká automobilka si už téměř měsíc láme hlavu nad tím, jak se přes nedobré prodeje nedostat do černých čísel. Dnes vedení koncernu sdružujícího 12 světoznámých značek představilo plán restrukturalizace.

Předně firma zeštíhlí, po oznámení z minulého týdne, kdy se nechala slyšet, že neudrží všechny své značky, dnes nepotěšila ani své zaměstnance. Náklady na ně musí klesnout o 20 procent. Kolika z nich se to dotkne, zatím známo není. Spolu s tímto opatřením musí získat 4 miliardy prodejem aktiv a nejméně 2 miliardy dolarů si bude muset půjčit. V roce 2009 chce být GM opět zisková.

Vedení společnosti dnes rovněž oznámilo, že se musí soustředit na vozy s nízkou spotřebou. Truckům a modelům SUV tak v Detroitu odzvonilo.

Hon za 15 miliardami tím ale nekončí. A zaměstnanci, především takzvané bílé límečky, to pocítí nejvíc. GM zmrazilo fond odměn pro rok 2008, šetřit se bude také na pojištění.

Slabý dolar a drahá ropa nutí společnost k agresivní politice. „Čelíme obrovské výzvě amerického automobilového trhu a chceme z ní vyjít ještě silnější,“ vyhlásil CEO giganta světové ekonomiky Rick Wagoner.