ČSSD hází rukavici Čunkově rychlejší deregulaci nájmů

Praha - Sociální demokraté dnes zareagovali na páteční prohlášení ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka, který prosazuje zrychlení deregulace nájemného. ČSSD se ale navrhovaný růst cen o 30 až 40 procent do roku 2010 nelíbí. Chce zajistit měkčí dopad deregulace na nájemník, nájemné chce i nadále zastropovat a prosazuje usnadnění výměn bytů bez participace vlastníků.

„Je třeba celková rehabilitace, dlouhodobě nastavit opět to, co tu bylo, oživit program takzvané dotované cihly, umožnit výměnu bytů, implikovat rakouský model péče o důchodce z řad nájemníků, zabránit tomu, aby nájemníci končili na ulici,“ vypočítal své vize poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. „Jinak nám hrozí sociální past,“ pohrozil.

Například výměny bytů jsou trnem v patě Sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí. „Soud ve Štrasburku jednoznačně rozhodl o tom, že nájemné musí být tržní, pokud ne, stát musí doplácet všem pronajímatelům, výměny bytů mezi ekonomicky neekvivalentními nájemníky toto podrývají,“ myslí si předseda sdružení Tomislav Šimeček. „Stejně jsou zneužitelné dotace na cihlu,“ upozornil Šimeček.

„Stát ale nemůže doplácet na jakékoliv nájemné,“ jeví se nesmyslem Křečkovi. „Bydlení je sociální právo,“ prohlásil. „Majitelé domů žijí někde v roce 1945, dotované bydlení je standard,“ dodal a pronajímatelé se tak prý musí na této filozofii podílet. To je ale nemyslitelné pro majitele domů. „Štrasburský soud nám dá za pravdu,“ nechal se slyšet Šimáček.

Oba diskutéři ve studiu ČT24 se neshodli především na výši přiměřeného zisku pro nájemce, oba vidí inspiraci ve švýcarském modelu, který zisk pronajímatelů reguluje, ale každý si jej vykládá jinak. Zástupce nájemců vidí zisk jako nepřiměřený vzhledem k investicím do výstavby. Poslanci se zase zdá jeho výše tak vysoká, že zvedá cenu o tolik, že mnohé sociální skupiny si takový nájem dovolit nemůžou.