České dráhy zneužily dominantní postavení, zaplatí 270 milionů

Brno - České dráhy zneužily dominantní postavení v nákladní dopravě. Konstatoval to dnes Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a uložil Českým drahám pokutu ve výši 270 milionů korun, jednu z nejvyšších v historii úřadu. Verdikt zatím není pravomocný, podnik se ještě může odvolat.

Antimonopolní úřad viní České dráhy (ČD) z využívání technik, které jsou lídrovi trhu zapovězeny. Podle předsedy úřadu Martina Peciny se jedná zejména o poskytování věrnostních rabatů některým zákazníkům. Státní firma se bránila tím, že v nákladní dopravě dominantní postavení nemá. Úřad ale nakonec po dlouhém prověřování došel k závěru, že dráhy vládnou zejména v přepravě sypkých hmot.

K udělení pokuty ale napomohl i další prohřešek, kterého se ČD dopustily. Soustavně diskriminovaly firmy, které se jim snažily konkurovat. „Bylo jim zabráněno, aby s Českými drahami sepsaly standardní smlouvu nebo jim tato smlouva byla vypovězena, právě z toho důvodu, že konkurovaly tomuto dominantnímu soutěžiteli,“ upřesnil v rozhovoru pro ČT24 Pecina.

Českým drahám se rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nelíbí, svou vinu popírají. „Budeme připravovat v příštích dnech podrobný rozklad a věříme, že přesvědčíme předsedu antimonopolního úřadu, že jsme v minulosti nepochybili,“ uvedl Radek Joklík z tiskového oddělení společnosti.

České dráhy dostaly pokutu i přesto, že se od nich divize nákladní dopravy loni v prosinci oddělila do nové dceřiné společnosti ČD Cargo. „Nemůžeme pokutovat firmu, která je nástupcem drah. To by si pak každý hříšník mohl založit nástupnickou společnost, a případné sankci se tak vyhnout,“ popsal předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Zaplacení pokuty bude de facto pouze přesunem státních peněz v rámci rozpočtů státních institucí. Jak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tak České dráhy totiž stále ovládá stát.