Na český trh vstupují první olejáři z Ruska

Praha - Lukoil koupil síť několika desítek čerpacích stanic Jet, nyní je přejmenuje a natře svými barvami. Od Lukoilu se očekává, že rozšíří počet svých čerpacích stanic ke stovce. Lukoil by také mohl být pákou proti rusko-české ropné politice. S novým nátěrem ale levnější pohonné hmoty zřejmě nepřijdou.

„Je to (český trh) velmi stabilní trh a tento obchod je součástí naší strategie. Byli jsme a budeme dodavatelem ropy na český trh a tohle je jen další logický krok,“ vysvětlil generální ředitel Lukoil pro střední a východní Evropu Nazim Sulejmanov. 

Novou podobu zatím dostaly dvě pražské čerpací stanice a jedna v Kolíně. Proces takzvaného rebrandingu, během nějž změní vizáž a název všech 44 čerpacích stanic Jet, byl zahájen letos v červnu. Lukoilpředpokládá, že celý proces bude dokončen v průběhu letošního září. 

Kromě přeměny čerpacích stanic v Česku Lukoil mění názvy a podobu také v dalších pěti zemích, Belgii, Lucembursku, Slovensku, Maďarsku a Polsku. Celkové náklady na přeměnu ve všech zemích včetně České republiky dosáhnou zhruba 45 milionů dolarů (asi 654 milionů korun).

Společnost Lukoil patří k předním světovým ropným a plynárenským společnostem. Její hlavní aktivity spočívají zejména v průzkumu a těžbě ropy a plynu a na ně navazující výrobě a prodeji petrochemických produktů. Sídlí v Moskvě, ale operuje po celém světě. Těžebně se realizuje především v oblasti Aralského jezera.