Brusel navrhl zvýšit minimální sazbu spotřební daně na tabák

Brusel - Evropská komise navrhla zvýšení minimální sazby spotřební daně na tabák tak, aby více odrážela růst spotřebních cen. Zdražení by pak prý mohlo odradit více lidí od kouření. Brusel tvrdí, že růst cen cigaret o čtvrtinu sníží poptávku o desetinu. Navíc prý odpadne černý trh s tabákovými výrobky. Česka by se případné zvýšení minimální sazby nijak nedotklo. Už teď je česká spotřební daň na tabák podstatně vyšší než minimální sazba daně v EU.

V současnosti musí v unii spotřební daň tvořit nejméně 57 procent ceny cigaret, přičemž na 1 000 cigaret to musí být nejméně 64 eur (asi 1 485 korun). Podle nového návrhu by měla v roce 2014 minimální sazba spotřební daně vzrůst na 90 eur (asi 2 088 korun) na 1 000 cigaret, přičemž daň musí tvořit 63 procent průměrné ceny.

V Česku v současnosti činí spotřební daň 102,59 eura (zhruba 2 380 korun) na 1 000 cigaret a tvoří v průměru 64,46 procenta ceny. Otázkou zůstává, jak se k návrhu postaví členské státy EU. Jelikož jde o otázku daní, musí s ní souhlasit všechny země, což nebývá vždy jednoduché.

„Dnešní návrh podpoří unijní politiku omezování spotřeby tabáku a narovná rozdíl v cenách tabáku v jednotlivých členských státech EU. Pomůže rovněž omezit černý obchod a přeshraniční nákupy,“ uvedl eurokomisař pro daňové otázky László Kovács.

Současná pravidla pro danění tabákových výrobků jsou téměř 30 let stará. Například cigarety tak spadají do „nejpopulárnější cenové kategorie“, která byla vytvořena v době, kdy na národních trzích dominovala jedna značka cigaret. V současnosti je ovšem trh daleko dynamičtější a legislativa už zdaleka nevyhovuje.