Eurozónu svírá rekordní inflace

Brusel - Meziroční inflace za červen v eurozóně vystoupila kvůli drahé energii a potravinám na rekordní čtyři procenta z květnových 3,7 procenta. Potvrdil to v dnešních konečných údajích statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii inflace rovněž zřetelně vzrostla na 4,3 procenta z předchozích čtyř procent. Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti předešlému měsíci o 0,4 procenta v EU i eurozóně.

V České republice byla inflace v červnu 6,6 procenta, tedy nad průměrem EU. Slovenská inflace byla přesně na úrovni unijního průměru, tedy 4,3 procenta.

Nejvyšší míra inflace byla v červnu v Pobaltí, kde Lotyšsko vykázalo rekordních 17,5 procenta. Dvouciferná byla navíc ještě v Bulharsku, kde činila 14,7 procenta. Nejnižší cenový nárůst zaznamenalo Nizozemsko s 2,3 procenta, dále Německo a Portugalsko, kde to bylo 3,4 procenta. Ze zemí eurozóny byla nejvyšší inflace, 6,8 procenta, ve Slovinsku, tedy u nejmladšího člena eurozóny z východní Evropy.

Rychlý růst cen může být pro Evropskou centrální banku důvodem ke zvýšení úrokových sazeb. Ta cíluje inflaci na dvou procentech. Ve zvýšení úroků však bance brání zpomalování ekonomického růstu.