Kurz české měny se blíží 23 korunám za euro

Praha - Česká měna dnes vylepšila svůj rekord k euru, v závěru dne se jedno euro kupovalo za 23,165 Kč. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka žádná specifická událost za rekordním posílením koruny není. Pozitivní vývoj koruny je podle něj stále tažen vývojem na světových trzích. Včera koruna posouvala i minimum k dolaru.

Rekord koruny k některé světové měně je na denním pořádku. Koruna v tom ale není sama, celý východoevropský region svou měnovou politikou vychází svým platidlům vstříc, což má mimojité pozitivní dopad na vývoj inflace. Právě na tyto trhy se zaměřila analýza časopisu Economics.

Kurzy české koruny, polského zlotého a maďarského forintu posílily od počátku roku vůči euru o devět až deset procent a podle analytiků by zhodnocování mohlo ještě pokračovat. Měny tří středoevropských zemí těžily ze zvyšování úrokových sazeb a silného ekonomického růstu, který výrazně převyšoval tempo starších ekonomik EU.

Někteří investoři se podle Ekonomistu domnívají, že vývoj těchto ekonomik se odtrhl od vývoje v USA, kde nyní ekonomika prudce zpomaluje. To by znamenalo, že aktiva těchto zemí je možné chápat jako „bezpečné útočiště“ pro investice. Dalším impulzem k posilování středoevropských měn bylo nedávné potvrzení přijetí Slovenska do eurozóny na počátku roku 2009.

Analytici vesměs očekávají další růst středoevropských měn. Britská banka Barclays tento měsíc označila za hlavní kandidáty na další vzestup forint a zlotý, zatímco koruna podle ní již většinu svého růstového potenciálu vyčerpala. Naopak analytici Economistu se domnívají, že forint a zlotý zřejmě podlehnou domácím politickým rizikům a trendu oslabování ekonomik. Česká ekonomika má podle EIU silnější základy, což naznačuje, že koruna by mohla dále růst za předpokladu, že inflace bude v příštích měsících klesat.