Americký regulátor finančního trhu zakáže investorům „jen se u titulu ohřát“

New York - Už bezmála rok trvající finanční krize ve Spojených státech nutí autority trhu ke stále invenčnějším postupům, jak "zmrazit trh". Na paškál teď byli vzati spekulanti takzvaných krátkých pozic. V originále "short selling" poškozuje prý především velké finanční společnosti. Čerstvou zkušenost s ním mají hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, které v uplynulém týdnu přišly téměř o polovinu své tržní hodnoty, a to hlavně kvůli krátkodobým obchodům a spekulacím na jejich kondici. Díky podobným obchodům se položila Bear Stearns.

Short selling je zde chápán jako obchod, ve kterém si investor půjčí podíl a doufá, že při návratu bude jeho cena na trhu nižší. Poté podíl odkoupí zpět a získá tak vlastně rozdíl cen.

A právě tomuto regulátoři amerického finančního trhu zabrání. Manipulaci s cenou budou na newyorském Wall Streetu od 21. července bedlivěji zkoumat hlídači „Securities“ a „Exchange Commision“. Zvýšenou péči budou věnovat 19 finančním institucím včetně brokerů Lehman Brother nebo Morgan Stanley.

Vydáno pod