Na trhu se bude více uplatňovat bionafta

Praha - Od dnešní půlnoci se začne v České republice více využívat bionafta. Její podíl na trhu musí představovat alespoň dvě procenta. Výrobcům to nařizuje směrnice Evropské unie. Pro řidiče to bude znamenat mírně vyšší cenu pohonné hmoty.

Benzinové stanice mohou prodávat bionaftu v čisté formě nebo ji mohou přimíchávat do tradičního paliva. Rozmezí stanovila EU na nula až pět procent. Přidávání metylesteru řepkového oleje zvýší podle ředitele Sdružení pro podporu bionafty Petra Jeviče cenu hmoty asi o 40 haléřů na litr. Sama biosložka dražší není, rafinérie ale zaplatí za její přidávání.

Výrobci pohonných hmot se na novinku již připravili. Tento fakt potvrdil člen představenstva ČEPRO Tomáš Zikmund: „Na devíti rozhodujících skladech v naší společnosti jsme připraveni přimíchávat od zítřka biopaliva.”

Pro plošné míchání bude potřeba zhruba 80 tisíc tun metylesteru, tuzemské kapacity jsou až čtyřnásobné. Česká bionafta se tak bude prodávat i v zahraničí. V dalších letech by ale mělo využívané množství růst. Od počátku roku 2008 budou muset dvě procenta biosložky obsahovat i motorové benziny. Od ledna 2009 se její podíl zvýší na 3,5 procenta u benzinu a 4,5 procenta u nafty.

Odborníci rovněž uvažují o větším uplatnění biopaliv nové generace, k jejichž výrobě se používají nepotravinové plodiny, mezi které patří například rychle rostoucí dřeviny. Jejich produkce je ale zatím finančně náročná.