Začíná berlínský veletrh spotřební elektroniky

Berlín - Novinky ze světa spotřební elektroniky jsou od dnešního dne k vidění na světovém veletrhu IFA v Berlíně. Letos na něm bude vystavovat více jak 1200 vystavovatelů z 32 zemí světa, firmy z ČR však mezi nimi chybí. Výrobci akce tradičně využívají, aby své produkty a vývoj představili v co nejlepším světle.

Neúčast české firmy si nezávislý publicista Jan Lodl vysvětluje orientací veletrhu: „Není to klasický obchodní veletrh. Firmy zde představují své nové produkty a řady a zaměřují se na koncové uživatele, kterých sem chodí hodně. Je tedy spíše zaměřený na Německo.“ Klasické velké zastoupení na veletrhu mají firmy z Asie a USA, kromě nich v Berlíně vystavují například Maďaři, Poláci nebo Slováci. Zahraniční vystavovatelé tvoří více než 60 procent celkového počtu.

S velkým zájmem se v Berlíně očekávají novinky firem Apple, Philips, Siemens, Sony, nebo Sharp, která na veletrhu představí LCD televizor s hloubkou pouhé dva centimetry. „Je pětinásobně tenčí oproti ostatním, má poloviční spotřebu oproti standardnímu televizoru a také prakticky absolutní pozorovací úhel, což byla dosud slabina všech LCD televizorů,“ upřesňuje šéfredaktor časopisu Stereo a video Luboš Horčic.

Novými trendy jsou design výrobků, jejich módnost a také ekologičnost. Takzvané zelené výrobky patří k nejzajímavějším na celém veletrhu. U televizorů a fotoaparátů je trendem vysoké rozlišení. „Firma LG například vystavuje mobilní telefon s pětimegovým fotoaparátem a možností manuálního ostření,“ poznamenává Jan Lodl, podle kterého je to další krok k tomu, aby se fotoaparáty v mobilních telefonech přiblížily klasickým fotoaparátům nejen svou pohotovostí, ale i kvalitou fotografií.

Berlínský veletrh IFA by letos mělo navštívit až čtvrt milionu nadšenců pro spotřební elektroniku a moderní technologie. V loňském roce jich přišlo 212 tisíc, předloni dokonce 245 tisíc.