Americké hypoteční agentury zatím nabízenou pomoc nevyužily

Washington - Ani jedna z amerických hypotečních agentur v krizi, kterým v pondělí americká centrální banka (Fed) ve spolupráci s ministerstvem financí nabídla finanční podporu, ji zatím nevyužila. Při svém dnešním projevu před členy výboru pro finanční služby to řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Ani jednomu z polostátních ústavů podle něj nehrozí bezprostřední riziko pádu. Ten by měl značně negativní vliv na celou ekonomiku Spojených států.

Hypoteční agentury Freddie Mac a Fannie Mae vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů v USA. Jejich finanční zdraví či životaschopnost je tedy důležitá pro zotavení trhu bydlení v USA. Kvůli probíhající krizi na americkém trhu hypoték by jim však bez státní pomoci zřejmě hrozil krach.

Vůči záchraně agentur se zvedá vlna odporu mezi řadou politiků, kteří poukazují na to, že peníze daňových poplatníků musí být vynakládány účelně. Republikánskému zákonodárci Spencerovi Bachusovi, který je nejvýše postaveným členem ve sněmovním výboru pro finanční služby, vadí přístup, kdy investoři mohou na této situaci i vydělat, zatímco daňovým poplatníkům zůstanou jen ztráty.

Podobné obavy dali už v úterý najevo někteří senátoři. Vzhledem k tomu, že Fed a ministerstvo financí jako autoři záchranného plánu si musí nechat návrh schválit v Kongresu, je otázkou, jak rychle se to podaří. Plán byl oznámen v neděli a předpokládalo se, že obě komory Kongresu vysloví s plánem souhlas do konce týdne.

Prioritou Fedu zůstává obnova finanční stability

Bernanke dnes také zopakoval, že prioritou Fedu je obnovení stability na finančních trzích, i když se v současnosti Spojené státy potýkají s příliš vysokou inflací a velmi slabým hospodářským růstem.

Vydáno pod