Nečas se raduje z výsledků reformy veřejných financí, na vavřínech ale usnout nehodlá

Praha - Reforma veřejných financí snížila sociální výdaje státu. Veřejné kase za prvních pět měsíců letošního roku ušetřila zhruba 10 miliard korun. Tvrdí to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Uspořit se podle něj podařilo na nemocenské, dávkách státní sociální podpory i dávkách vyplácených v hmotné nouzi.

Výdaje na nemocenskou klesly za období únor až květen o 18 procent, v absolutních číslech to znamená snížení nákladů státního rozpočtu o 1,9 miliardy korun. Snížila se i pracovní neschopnost, a to o více než 25 procent. Za první čtyři měsíce bylo zaznamenáno 863 tisíc případů ukončené nemocnosti, zatímco o rok dříve to ve stejném období bylo 1 162 tisíc případů.

Méně se podle Nečase vyplatilo také na dávkách sociální podpory. Státní výdaje v této oblasti klesly v období leden až květen o 1,56 miliardy korun, což představuje zhruba osmiprocentní snížení.

Dosavadní údaje jednoznačně ukazují, jak moc byla reforma účinná, tvrdí ministr. „Vedla k zastavení nárůstu mandatorních výdajů a stabilizuje veřejné finance,“ prohlásil.

Reformní úsilí bude pokračovat

I přes dobré výsledky nechce Nečas usnout na vavřínech. Jeho ministerstvo horečně pracuje na dalších změnách. Do září by měly spatřit světlo světa teze druhé etapy důchodové reformy. Vytvořit by se měly rezervy pro tuto reformu, těšit se můžeme také na změny v oblasti soukromých důchodů. Do konce roku by pak ministr chtěl představit i koncepci tzv. opt outu, tj. částečného vyvázání z důchodového systému.

Podporovat chce Nečas také mladé rodiny. Během podzimu plánuje předložit balíček opatření, jehož součástí bude například zavedení tzv. otcovské dovolené. Úpravy čekají také systém sociálních služeb.