Rozpočet EU dostal souhlas ministrů

Brusel - Ecofin, sbor ministrů financí evropské sedmadvacítky, předběžně souhlasil s podobou rozpočtu Evropské unie pro rok 2009. Závazky rozpočtu na příští rok počítají se 134 miliardami eur, kategorie plateb, která odpovídá výdajům standardních rozpočtů, je ve výši 115 miliard eur. Rozpočet budou připomínkovat ještě europoslanci, kteří pravidelně žádají například vyšší výdaje na zahraniční politiku. Aktuální vývoj na světových trzích ropy nebo potravin donutí poslance i k dalším korekcím.

Současný návrh vůbec poprvé v historii vyplatí méně peněz než v roce předchozím. Konkrétně o 5 procent. Za nižšími platbami stojí především pomalejší čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU v nových členských zemích unie, tedy i v ČR. Klesá i podpora pro unijní zemědělce. Ti tak už neují největší díl rozpočtu, jak bývalo zvykem. Největší část rozpočtu tak příští rok poputuje na podporu hospodářského růstu, zhruba 44,7 procenta veškerých prostředků. Zemědělcům je určeno 42,8 procenta rozpočtu.

Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty, který Českou republiku na zasedání Ecofinu zastupoval, je Česko k pozměňovacím návrhům zdrženlivé, protože neexistuje jejich finanční krytí. Ostatní sní třeba o navýšení dotací pro Palestinu.

Rozpočet rovněž nepočítá s žádnými výdaji, které jsou spojeny s případnou ratifikací Lisabonské smlouvy, jež má nahradit odmítnutou euroústavu. Podle podoby navrhovaného hospodaření je zřejmé, že nikdo příliš nepočítá s rychlým řešením, protože vytvoření některých institucí, jež jsou ve smlouvě obsaženy, si náklady jistě vyžádá.

Evropský parlament by měl o rozpočtu v prvním čtení hlasovat v říjnu a v listopadu o něm budou znovu jednat ministři financí.