O peníze z EU mohou vědci žádat nejpozději od listopadu

Praha - Čeští vědci a vysoké školy mají nyní naději, že od listopadu budou moci žádat o dotace z evropských strukturálních fondů. Ministr školství Ondřel Liška dnes v Bruselu uzavřel technická jednání kolem problémového operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Evropská komise ho chce schválit nejpozději do konce října. Česká strana musí ještě dokončit posuzování vlivu programu na životní prostředí a zpracovat poslední připomínky komise k programu.

Program s penězi pro české vědce, výzkumné ústavy a vysoké školy je jedním ze dvou operačních programů v celé Evropské unii, jejichž schválení nabralo největší zpoždění. Ostatní operační programy podepsala Česká republika s EK na přelomu loňského a letošního roku.

Zpoždění ve schválení programu způsobuje problémy českým vědcům a výzkumným ústavům. Ti totiž nevědí, jakým způsobem mají o evropské dotace žádat a řadu projektů kvůli tomu nelze připravit.

V letošním roce by do českého výzkumu a vývoje mělo z Evropské unie přitéct zhruba 13,5 miliardy korun. Stát podpoří vědce dalšími 23 miliardami. V celoevropském srovnání tak Česko stále zaostává. Staré členské státy EU vynakládají na vědu kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu. V České republice to i přes zlepšující se trend stále není ani 0,7 procenta.