Silná koruna spustila paniku u projektů dotovaných unií

Praha - Silný směnný kurz koruny a eura netrápí jen exportéry, ale i obce, kraje, potažmo celou státní kasu. Na dotacích z Evropské unie, které jsou schvalovány v eurech, může za tento rok podle zjištění Hospodářských novin tratit až 150 miliard korun. Když loni vláda schvalovala balík příjmů z eurofondů, slibovala dotace 774 miliard v korunách, aktuálním kurzem přijde pro spolufinancování jen 617.

Jenže není všechno tak černobílé, proti kurzovým výkyvům se lze pojišťovat, pro projekty lze využívat zahraničních dodavatelů. Přesto vláda regionům slibuje finanční injekce.

V jednom se ale regionům nelze divit. Za faktury, které dnes vystavují za projekty vyplacené Evropskou unií, dostanou méně. Některé projekty proto volají buď po zastavení, nebo po pomocné ruce státu. „V projektu placeném z EU máme za euro 32,50, až dnes ale platíme některé faktury,“ lamentuje náměstek primátora Karviné Zbyněk Gajdacz.

Raketový postup koruny trápí i výstavbu silnic a dálnic, z evropských peněz ukouslo posilování měny přes 20 miliard korun.

Na stížnosti postižených reaguje ministerstvo financí spolu s ministerstvem životního prostředí. Připravuje plán pro částečné kompenzace postiženým formou proplacení 40 procent z kurzových rozdílů. Může si to dovolit, protože ví, že příspěvky Česka do Evropské unie mají, respektive budou mít teď nižší hodnotu.