Zentiva doporučila akcionářům, aby nabídku Sanofi-Aventis odmítli

Praha - Akcionáři firmy Zentiva by neměli přijmout nabídku společnosti Sanofi-Aventis na převzetí. S tímto doporučením přišlo vedení Zentivy v reakci na návrh francouzské společnosti. Sanofi-Aventis nabídla za jednu akcii Zentivy 11. července 1050 korun, což oceňuje Zentivu zhruba na 40 miliard korun.

„Jsme pevně přesvědčeni, že nabídková cena neodpovídá skutečné hodnotě Zentivy a jejím dalším perspektivám,“ sdělil ČTK předseda představenstva a generální ředitel Zentivy Jiří Michal. „Domníváme se, že (naše nabídka) odráží správnou hodnotu firmy,“ řekl mluvčí Sanofi, jehož citovala agentura Reuters.

Odmítnutí nabídky Sanofi-Aventis bylo podle hlavního analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky trhem jednoznačně očekáváno. Potvrzuje to podle něj i aktuální cena akcií Zentivy, která je přibližně o sedm procent vyšší než nabídka Sanofi-Aventis. „Tržní cena zároveň indikuje, že investoři očekávají nové, vyšší nabídky, a je docela pravděpodobné, že se jich ještě letos dočkáme,“ uvedl.

Klíčová mohou být podle Hatlapatky v tomto ohledu data o hospodaření Zentivy v prvním pololetí, která investorům ukážou, zda mají důvod očekávat vyšší nabídky, či nikoliv.

O převzetí Zentivy usilovala také společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF, která nabídla 950 korun za akcii. Představenstvo Zentivy již dříve uvedlo, že považuje nabídku Anthiarose Limited za nedostatečnou, a rovněž doporučilo akcionářům, aby ji odmítli.

Zentiva je tuzemskou farmaceutickou jedničkou. Společnost se zaměřuje na výrobu generik, levnějších kopií originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Celkově zaměstnává více než 6000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Akcie firmy se kromě pražské obchodují i na londýnské burze.

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého největšího rivala Aventis. S tržním podílem přes pět procent je jednou z největších světových farmaceutických skupin a evropskou jedničkou. Firma se sídlem v Paříži zaměstnává zhruba 100.000 lidí ve stovce zemí.

Vydáno pod