FAO: sklizeň obilovin bude letos rekordní, trh zůstane napjatý

Řím - Letos by se měla produkce obilovin ve světě zvýšit o 2,8 procenta na rekordních 2,18 miliard tuny. Vyplývá to ze zprávy o výhledu úrody Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Přesto zůstanou trhy obilí, na nichž v posledním roce prudce vylétly ceny, podle předopvědi napjaté.

Rekordní produkce by podle FAO měla přispět ke zlepšení poměru mezi světovou nabídkou a poptávkou v době, kdy prudký růst cen potravin zvyšuje riziko hladovění v nejchudších zemích světa. Světové zásoby obilovin však ze současných 30letých minim oživí jen minimálně, předpokládá organizace.

FAO předpovídá, že ceny obilovin zůstanou vysoké, zejména kvůli záplavám v USA, které zde poničily úrodu kukuřice; tato plodina přitom v minulých letech vedla nárůst cen obilnin, protože se v USA začala rozsáhle používat k výrobě bioetanolu. „Světové ceny obilovin zůstanou na vysokých úrovních a hlavní obiloviny bude držet nahoře napjatá nabídka kukuřice ve Spojených státech,“ uvedla FAO.

Největší přírůstek zaznamená v letošní sklizni pšenice, u níž se osetá plocha ve všech oblastech podstatně rozšířila. Produkce hrubozrnných obilnin jako kukuřice zůstane na loňské vysoké úrovni, kvůli záplavám v USA však bude nižší, než se původně čekalo. Sklizeň rýže bude proti loňsku vyšší jen mírně, uvádí FAO.

V chudých zemích, které vykazují potravinové deficity, se čeká zvýšení produkce obilnin o 1,2 procenta. Výrazné přírůstky zaznamená Čína a Indie, zatímco v ostatních zemích bude růst pomalejší, předpovídá FAO.

Vydáno pod