WTO požádala Čínu, aby změnila cla na dovoz autodílů

Ženeva - Světová obchodní organizace (WTO) dnes odsoudila čínské obchodní praktiky. Konkrétně se jedná o režim cel na dovoz automobilových součástek. Je to první oficiální stížnost od roku 2001, kdy se Čína k organizaci připojila. WTO požádala Peking, aby svou celní politiku v této oblasti změnil.

WTO se již v únorové důvěrné zprávě postavila na stranu Evropské unie, Spojených států a Kanady, které si na Čínu u organice kvůli dovozním clům na autodíly stěžovaly. WTO dospěla k závěru, že Čína porušuje své obchodní závazky tím, že na dovoz automobilových součástek uplatňuje stejnou celní sazbu jako na dovoz hotových automobilů.

Čínský režim dovozních cel podle stěžovatelů odrazuje automobilky od využívání dovezených součástek při montáži vozů v Číně. Čína se při vstupu do WTO zavázala, že bude na dovezené autodíly uplatňovat mnohem nižší cla než na hotové automobily. WTO proto Peking vyzvala, aby zjednal nápravu.

Čína tvrdí, že cla mají zabránit dovozu automobilů ve formě snadno sestavitelných částí, jehož prostřednictvím by se výrobci vyhýbali vyšším clům na hotové vozy. Peking se může proti rozhodnutí odvolat.