Ministerstvo kultury nesníží autorské poplatky z CD a DVD

Praha - Ministerstvo kultury nesníží autorské poplatky z prodávaných nenahraných CD a DVD. Výrazně méně ale lidé zaplatí za paměťové karty nebo počítačové disky. S odvoláním na připravovanou vyhlášku ministerstva to uvedla televize Nova.

Autorské poplatky z nenahraných CD, DVD, paměťových karet, počítačových tiskáren a kopírek chtělo razantně snížit ministerstvo průmyslu a obchodu. Poplatky z nenahraných CD chtělo ministerstvo zlevnit ze současných 40 na 12 haléřů a u DVD z jedné koruny na 54 haléřů. „Autorské poplatky z CD a DVD zůstávají beze změny,“ řekl mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. 

„Základní problém téhle vyhlášky je v tom, že předpokládá, že každý zákazník, který si jde koupit paměťové médium, je zákazník, který na to bude ukládat nelegální obsah. Tudíž je pirát a musí dopředu zaplatit autorské poplatky,“ uvedl ředitel marketingu prodejní firmy Jan Samko. 

Na rozdíl od poplatků za CD a DVD klesnou poplatky za paměťové karty a počítačové disky. Například u flash disku s kapacitou 16 GB nyní zákazník na poplatku odvádí 192 korun. Nová vyhláška počítá s částkou 24 korun. Ministerstvo kultury chce novou vyhlášku schválit do konce října. Platit by měla od příštího roku. Podle některých odhadů si autorské svazy loni díky poplatkům přišly na 100 milionů korun.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman již dříve upozornil, že legislativa
v této oblasti zaostává za technologickým vývojem. "Je třeba vyhlášku
modernizovat, zjednodušit a platit skutečně jenom tam, kde jde o autorská práva, a ne tam, kde jde o získání profitu z ničeho," prohlásil. Ministr rovněž navrhl, aby autorské vyhlášky do budoucna nevydávalo ministerstvo kultury, ale celá vláda.