Kraje v uplynulých letech získaly od EU stovky milionů korun

Praha - Na stovky milionů korun si v uplynulých letech přišly kraje České republiky z fondů Evropské unie. Nejvíce peněz přišlo do Středočeského kraje, kam vložila EU od roku 2004 1,996 miliardy korun. Nejvíce finančích prostředků padlo v jednotlivých krajích na opravu i rozvoj pozemních komunikací. Krajské rozpočty přitom v minulých letech vykazovaly výrazný nárůst. Některým hejtmanstvím se dařilo dál navyšovat přebytky hospodaření až k rekordním číslům, regiony také pokračovaly ve financování na dluh, což umožňovaly mimo jiné úvěry od Evropské investiční banky.

Liberecký kraj vložil plných 63 procent z celkově přijaté částky 930 milionů korun. Bezmála jednu miliardu korun ze strukturálních fondů od roku 2005 do letošního roku získal jihočeský krajský úřad, což odpovídá částce, s jakou disponuje například hlavní město Praha, která v uplynulých třech letech z Evropské unie obdržela přes 964 milionů korun. Letošní rozpočet metropole počítá s částkou přesahující 556 milionů korun.

O stále vyšším objemu peněz rozhodují rok od roku jihomoravští krajští zastupitelé. Výdaje určené na investice se letos oproti roku 2004 skoro zdvojnásobily a i celková částka rozpočtu narostla z 11,2 na 13,8 miliardy korun. Koalice složená z KDU-ČSL a ODS schválila více než miliardovou půjčku na opravy silnic druhých a třetích tříd.

Každoročně končí přebytkem také rozpočty Moravskoslezského kraje nebo Vysočiny. Ta má nyní ve Fondu strategických rezerv zhruba miliardu korun na financování evropských projektů. V předcházejících letech se výrazně nezadlužila, od Evropské investiční banky si však půjčila půl miliardy Kč na opravy silnic. Na miliardové částce se s touto institucí dohodl v roce 2005 také Olomoucký kraj, a to na modernizaci silniční sítě v regionu. Loni navíc kraj uzavřel s bankou smlouvu, která mu umožní půjčit si až tři miliardy korun na projekty z oblasti dopravy, školství, sociálních věcí, kultury, cestovního ruchu či památkové péče.

Jedním z nejvíce zadlužených je Pardubický kraj. Čerpá stovky milionů korun z úvěrů, aby mohl opravovat silnice nebo smazat dluhy nemocnic. Podle závěrečného účtu si kraj od roku 2003 půjčil přes tři miliardy korun. Na konci loňského roku mu zbývalo splatit přes 1,8 miliardy korun. Přitom celková zadluženost všech 14 krajů byla ve stejném období přes deset miliard korun, vyplývá z údajů ministerstva financí.

Ani korunu úvěru či jiné půjčky si za minulé čtyři roky nevzal Plzeňský kraj. Jeho filozofií je podle náměstka hejtmana pro ekonomiku Vladislava Vilímce (ODS) zadlužovat se pouze v případě předfinancování a dofinancování zásadních staveb, na něž by EU poskytla vysoké procento dotace. Kraj investuje trvale bez půjček miliardu ročně, zejména do silnic. V minulých čtyřech letech získal z evropských fondů téměř 800 milionů Kč, tedy asi 1450 korun na jednoho obyvatele. Ústecký kraj vedle silnic investuje do rekonstrukcí školských zařízení, například gymnázií v Ústí nad Labem nebo v Děčíně, a do nákupu vybavení pro školy zřizované krajem. Z fondů unie kraj dostal téměř 533 milionů korun. To je zhruba 640 korun na jednoho obyvatele regionu.

Vydáno pod