Hackeři se pokusili připravit Českou pojišťovnu o 271 milionů

Praha - Českou pojišťovnu se pokusil zatím neznámý pachatel koncem loňského roku připravit o 271 milionů korun. Peníze měly být převedeny na několik soukromých kont v Raiffeisenbank. Jedná se o největší známý případ počítačové kriminality v ČR. O případu informoval server Týden.cz.

Peníze měly sloužit k vyplacení škodních událostí a na mzdy zaměstnanců. Na jeden účet do Raiffeisenbank mělo odjít 66 milionů milionů, zbývajících 205 milionů směřovalo na dalších pět kont. Pojišťovně se podařilo útok odhalit a převodu zabránit. Pokus odcizit peníze nyní vyšetřuje policie. Inofrmoval o tom policejní komisař Libor Čech. 

Podle Čecha byl útok veden zevnitř firmy. Z toho vyplývá, že muselo jít přinejmenším o spolupracovníka pojišťovny nebo přímo o zaměstnance, napsal Týden. „Zmíněný pokus hackerů o útok na účty Česká pojišťovna díky svým bezpečnostním systémům a opatřením odhalila a nedošlo k žádnému ohrožení plateb vůči klientům a zaměstnancům,“ uvedla Dagmar Koutská z oddělení firemní komunikace ČP bez dalších podrobností. 

Počítačovou bankovní krádež podobného rozsahu řešila policie naposledy před šesti lety. Počítačový expert GE Capital Bank Věnek Herynk tehdy vyzvedl z banky bezmála 200 milionů korun. Byl odsouzen na sedm let. Útoku počítačových podvodníků čelily v minulosti i Union banka, Komerční banka nebo Česká spořitelna.