Vydavatelství Economia je na prodej, Handelsblatt za něj chce dvě miliardy

Praha - Na českém mediálním trhu se schyluje k obchodu desetiletí. Majitelé Hopodářských novin končí přijímání nabídek na prodej celého vydavatelství Economia. Zatím největší nabídku podle našich informací podala firma s jen obtížně rozklíčovatelným vlastníkem a financováním.

Vydavatelství jednoho z hlavních deníků a dalších 20 odborných titulů je na prodej. Němečtí majitelé za něj podle dostupných informací chtějí kolem 100 milionů eur, což je více než dvě miliardy korun. „Firma se prodává jako celek, včetně nemovitostí na Letné, což jsou dvě velké budovy, a hotovosti na účtech. Pak samozřejmě i všechny tituly, které vydáváme,“ vysvětluje předseda představenstva Economie Michal Klíma.

Economia byla vždy zisková, v posledních letech jí ale čtenářů ubývá. Její vlajkovou lodí jsou Hospodářské noviny a týdeník Ekonom. Mezi další tituly patří Marketing a média, Moderní obec nebo internetový portál iHned. „Spolu s některými mými partnery jsem si udělal propočet. Reálná cena Economie se pohybuje kolem 70 až 80 milionů eur,“ tvrdí zakladatel a bývalý spolumajitel Ekonomie Miroslav Pavel.

Podle čísel dalšího ze zájemců je cena dokonce ještě nižší - maximálně 1,5 miliardy. Kdo za takových podmínek Economii chce získat, nechtějí majitelé prozradit. Celkem prý přišlo sedm nabídek, z toho jsou nejméně ještě čtyři stále ve hře. Třeba od rakouského vydavatele deníku Die Presse, finského vydavatelství Sanoma, nebo českého finančníka Zdeňka Bakaly. Nakladatelství Mladá fronta (s deníkem MF Dnes nemá nic společného), které vydává třeba deník E15, nabídlo nejvíc. Podle Miroslava Motejlka z časopisu Týden dvakrát tolik než ostatní.

Za Mladou frontu přitom podle účastníků výběrového řízení vystupuje například František Savov. Sám se k obchodu odmítá vyjadřovat. Donedávna figuroval jako poradce nakladatelství, neoficiálně je ale podle bývalých zaměstnanců jeho nejvyšším šéfem. V posledních letech se nejvíce proslavil zmizením půl miliardy korun z České konsolidační agentury, za což si vysloužil trestní oznámení. „Pan Savov určitě nedisponuje takovými prostředky, aby mohl za 100 milionů vydavatelství Economia koupit. Spíš se dá očekávat, že by za ním mohli být někteří businessmani ze zemí bývalého Sovětského svazu,“ myslí si Motejlek.

Majitelem nakladatelství Mladá fronta je společnost European Financial Services. „Kdo za ní skutečně stojí, je velmi těžké zjistit,“ dodává Motejlek. Podle Michala Klímy je vlastnictví novin klíčové v tom, aby byl majitel transparentní. „Takové nakladatelství má významnou politickou roli. Mají velmi vlivné noviny. Majiteli by tak měli být lidé, proti kterým neexistují závažné výhrady,“ soudí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jasno bude možná už začátkem srpna. Nového majitele by německý Handelsblatt, kterému Economia v současnosti patří, chtěl vybrat do dvou týdnů.