Pozemkový fond vymáhá dluhy za 15 let, celkem asi 100 milionů Kč

Praha - Pozemkový fond (PF) začal od zemědělců vymáhat dluhy za pronájem pozemků, které dlouhodobě užívají, aniž by na ně měli s fondem smlouvy a platili pachtovné. Státu takto 15 let utíkaly peníze asi z 20 000 hektarů. Časopis Euro, který o tom v novém čísle informuje odhaduje celkovou sumu na 100 milionů korun.

Podle mluvčího fondu Michala Bureše by se díky nynější aktivitě mohl zvýšit letošní rozpočet fondu zhruba o 30 milionů. Zemědělci se ale do placení starých dluhů nehrnou. „Není naší vinou, že stát měl v pozemcích nepořádek. Jsme ochotni nájemné zaplatit, ale maximálně tři roky nazpátek,“ řekl šéf agrární komory ze znojemského okresu Jiří Holík. 

Právě znojemský okres patří k těm, kde fond dohledal nejvíce smluvně
nepodchycených zemědělských ploch. Například zemědělské družstvo Hodonice má uhradit kolem 800 000 korun, Agrodružstvo Vrbovec více než půl milionu korun. Zemědělci se obvykle brání tím, že pohledávky jsou po třech letech promlčené. 

S tím však nesouhlasí zástupci fondu. „Občanský zákoník říká, že žádný majetek nesmí být užíván zadarmo,“ řekl předseda výkonného výboru PF Pavel Brandl. Na každého, kdo dluhy z minulých let nezaplatí, prý bude fond pohlížet jako na dlužníka. To by pro dotyčného mohlo mít závažné důsledky. Ztratil by například možnost nakupovat státní půdu za výhodných podmínek a přišel by také o některé dotace. 

Pozemkový fond vznikl 1. ledna 1992 a po státních statcích převzal do správy půdu, kterou následně pronajal. Identifikace zemědělských ploch byla tehdy nedokonalá a teprve porovnáním se speciální evidencí pozemků pro poskytování dotací PF odhalil, že chybí smlouvy na 20 000 hektarů. Nesrovnalosti napravuje až Brandl, který fond vede od loňského října. Databáze pozemků, kvůli níž se mezery odkryly, přitom vznikla kvůli evropským dotacím už před více než čtyřmi lety.