Každý desátý Čech neplatí své dluhy

České Budějovice - Každý desátý Čech se již ocitl v rejstříku neplatičů. Vyplývá to ze statistiky sdružení SOLUS, o které informují dnešní Lidové noviny. Oproti loňsku počet evidovaných vzrostl o téměř polovinu. Lidé, kteří se dostanou do evidence sdružení, přitom mohou mít v budoucnu problém při získávání půjčky, případně je banky zařadí do skupiny rizikovějších klientů, kteří platí za půjčené peníze vyšší úrok.

Ke konci června mělo záznam v rejstříku neplatičů SOLUS již 678 tisíc lidí, kteří v uplynulých třech letech nespláceli nebo aktuálně nesplácejí svou půjčku, popřípadě dluží za služby například mobilním operátorům. Celkový objem nezaplacených pohledávek členů sdružení se vyšplhal na 13 miliard korun, na jednoho dlužníka v průměru připadá 19 tisíc korun.

Oproti loňsku počet hříšníků vzrostl o 41 procent. „Důvodem nárůstu je jednak zvyšující se počet našich členů, kteří nám poskytují informace, jednak obecný nárůst počtu lidí, kteří mají potíže se splácením,“ vysvětlil předseda Rady sdružení SOLUS Luděk Čermák.

Na černou listinu sdružení SOLUS se může dostat každý, kdo některé z členských společností nezaplatí první dvě dohodnuté splátky, zaplatí pozdě či vůbec nezaplatí tři splátky v průběhu splácení půjčky, dluží za fakturu na mobil či elektřinu déle než 90 dní. „Zhruba třetina klientů, kteří mají záznam v rejstříku, už ale své dluhy zaplatila. Zůstávají však v evidenci po dobu tří let,“ upozornil Čermák.    

Sdružení SOLUS spravuje největší český rejstřík neplatičů. Jeho členskou základnu tvoří 22 bankovních a leasingových společností a tři mobilní operátoři.