Letní slevy nabízí dvě třetiny obchodníků

Praha - Slevy spojené s letní sezonou nabízí 64 procent obchodníků. Většina z nich ceny snížila už začátkem července a zboží s nižší cenovkou bude nabízet do srpna nebo vyprodání zásob. Průměrná výše slevy dosahuje padesáti procent ceny výrobku. Vyplývá to z ankety mezi 50 nejvýznamnějšími obchodníky v Česku uspořádané v rámci ocenění GE Money Multiservis Obchodník roku 2008.

Trendem posledních let je posun začátku období výprodejů. S nákupem zlevněného letního zboží tak zákazníci nemusejí čekat až do září, jak tomu bylo v minulosti. Letní výprodeje často začínají už v polovině června. Nezměněná zůstává výše slev. Ta se obvykle pohybuje kolem 50 procent.

Konkrétní sleva závisí na typu zboží. Obvyklým sortimentem zařazeným do výprodejů je letní zboží a starší modely či kolekce daného produktu. Takovéto zboží zařazuje do výprodeje téměř 80 procent obchodníků. „Nejčastěji zlevňujeme letní zboží, ale sortiment se liší podle jednotlivých obchodních domů. Ve slevách se také objevuje zboží, u kterého je plánována inovace, ať už jde o barvu, funkčnost či něco jiného,“ upozornila mluvčí společnosti IKEA Jindra Válová.

Podle obchodníků využívají zákazníci spíše prvních kol slev, než aby čekali na kola další, při kterých je zboží ještě levnější. Více než cena je tak pro ně důležitější možnost širšího výběru zboží.

Od letošních letních výprodejů si vedle prodejců sezonního zboží hodně slibují také prodejci elektroniky. Důvodem je konání letních olympijských her v Pekingu. Podle obchodníků totiž stejně jako během jiných významných sportovních akcí roste v období před zahájením her zájem o plazmové televize a DVD přehrávače.