Yahoo ustupuje nespokojenému akcionáři, pustí ho do vedení

New York - Americká internetová společnost Yahoo provozující stejnojmenný vyhledávač ustoupila tlaku investora Carla Icahna a spolu s jeho dvěma společníky ho pustí k řízení firmy. Icahn, který vlastní zhruba pětiprocentní balík akcií usiluje dlouhodobě o odvolání vedení společnosti a je pro její prodej softwarovému gigantu Microsoft.

Microsoft usiluje o převzetí Yahoo již více než půl roku. Zaplatit za firmu chtěl 47,5 miliardy dolarů. Na začátku května ale kvůli neshodám s managementem vyhledavače, který nebyl spokojen s výší nabídky, jednání ukončil. Oznámil tehdy, že jednání okamžitě obnoví, pokud bude mít Yahoo po valné hromadě na začátku srpna nový management.

Icahn chtěl jednání obnovit, ve spolupráci s Microsoftem tak předložil vlastní návrh. Ten po výměně managementu předpokládal, že by Yahoo prodala své internetové vyhledávání Microsoftu a zbytek firmy by převzal Icahn. I tuto nabídku manažeři Yahoo odmítli s tím, že by její přijetí znamenalo zmaření plánů prodat společnost za plnou a spravedlivou cenu včetně prémie za kontrolu.

O změnu vedení Yahoo, zejména pak generálního ředitele Jerryho Yanga, se chtěl Icahn znovu pokusit na příštím jednání valné hromady společnosti. To se bude konat 1. srpna.