Silná koruna brzdí český turistický ruch

Špindlerův Mlýn/Volary - Silná měna způsobuje velké změny v českém cestovním ruchu. Česká republika se z pohledu zahraničních turistů mění v luxusní destinaci, což přidělává vrásky hoteliérům a živnostníkům například v Krkonoších či v jižních Čechách. Na vzestupu je sice domácí turistika, úbytek zahraničních klientů však ti čeští zatím komenzovat nedokáží. V některých regionech, běžně plných zahraničních turistů, jsou ubytovací kapacity zaplněné z pouhých šedesáti procent.

„Jednoznačně přijíždí méně cizinců z Německa a Holandska,“ říká hoteliérka ze Špindlerova Mlýna Soňa Cejnarová. Přijíždí naopak více Poláků, do hor se začínají ve velkém vracet i Češi. „Přírůstek české klientely je postupný, výpadek proto nemůže nahradit,“ podotýká ale Cejnarová.

Krkonošští podnikatelé přitom nedávno investovali do služeb pro letní návštěvníky. Ve Špindlerově Mlýně vznikl aquapark, rozšířila se nabídka cyklobusů, v horách vznikly bobové dráhy. Pokud bude i nadále přijíždět méně turistů, investice se místním podnikatelům nemusí vrátit. Řešením může být další zvýšení standardu poskytovaných služeb.

S problémy se potýkají také majitelé kempů, hotelů a restaurací v jižních Čechách. Dorazilo sem méně lidí než v minulých letech, některá tábořiště nejsou zaplněná ani z jedné čtvrtiny. Za problémy stojí především letošní spíše průměrné letní počasí a sílící koruna.

Na Šumavě klesají v těchto dnech noční teploty v noci k nule, což odrazuje zájemce o rodinné kempování. Nestálé letní počasí, jak ho zažíváme letos, je však podle meteorologů docela běžné. Navíc by se mělo už v polovině tohoto týdne začít oteplovat, a pokud bude hezký podzim a brzy napadne sníh, statistiky se mohou zlepšit.

Silná koruna je vážnějším problémem, posílila totiž tak rychle, že zahraničních turistů, zejména těch z dolarových, ubývá. Jižní Čechy měly navíc v minulosti tu výhodu, že přímo sousedí s relativně bohatým Rakouskem a Německem, už loni ale začal jejich zájem opadat. „Za loňský rok navštívilo jižní Čechy asi 980 000 turistů, což je asi o desetinu méně oproti roku 2006,“ potvrzuje Jan Honner z Českého statistického úřadu

Úbytek návštěvníků se dotkl celé řady jihočeských firem v čele s půjčovnami lodí na horní Vltavě. Kvůli silné měně mají méně klientů z ciziny, ty české zase údajně odradily nejasnosti kolem splouvání horního toku.