Zentiva vydělala v prvním pololetí o třetinu víc, PPF ji už nechce

Praha - Největší český výrobce léků, společnost Zentiva, očekává v prvním pololetí letošního roku meziroční nárůst tržeb o 32 procent na 8,9 miliardy korun. Odhad tržeb se shoduje s předpoklady analytiků, kteří očekávali nárůst tržeb kolem 30 procent.

Příznivé hospodářské výsledky Zentivy zřejmě ovlivní hodnotu společnosti. Její vedení minulý týden odmítlo jako příliš nízkou nabídku francouzské farmaceutické skupiny Sanofi-Aventis. Ta nabízela za jednu akcii Zentivy 1050 korun, což celou společnost ocenilo na zhruba 40 miliard korun. Cena akcií Zentivy na pražské burze se přitom nyní pohybuje kolem 1128 korun za kus.

Stejný osud jako návrh Sanofi-Aventis měla i předchozí nábídka firmy Anthiarose Limited ze skupiny PPF, jež zněla na 950 korun za akcii. Ta dnes oficiálně oznámila její stažení. Svůj krok odůvodnila tím, že se nechce zapojit do cenové války o Zentivu.

Zentiva je tuzemskou farmaceutickou jedničkou. Společnost se zaměřuje na výrobu generik, levnějších kopií originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Celkově zaměstnává více než šest tisíc lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Akcie firmy se kromě pražské obchodují i na londýnské burze.