Od ledna do června letělo s ČSA 2,6 milionu lidí

Praha - České aerolinie přepravily za prvních šest měsíců letošního roku dohromady 2,6 milionu cestujících, což je o 5,7 procenta více než ve stejném období loni. Téměř devadesáti procenty se na nárůstu podílela pravidelná přeprava. Nejvytíženější linky mířily do Moskvy.

Pravidelných linek ČSA využilo 2,3 milionu cestujících. Zhruba 330 tisíc pasažérů, meziročně o 8,2 procenta více, připadá na nepravidelné lety pro cestovní kanceláře a další objednatele. V nepravidelné dopravě byl zájem především o lety do exotických destinací, jako je kubánské Varadero, karibský ostrov Isla Margarita a Dominikánská republika.

Rostoucí počet cestujících dává tušit, že společnost by i letos mohla hospodaření skončit v černých číslech. Už loni sice ČSA po dvouletých ztrátách hospodařily se ziskem, za první čtyři měsíce letošního roku však jejich výdaje opět přesáhly příjmy o 444 milionů korun.

ČSA chtějí do roku 2013 dosáhnout miliardového zisku a rozšířit flotilu z 50 na 55 letadel. Součástí plánu budoucího rozvoje je udržet si poloviční podíl na trhu letecké dopravy, získat dvacetiprocentní podíl na nízkonákladovém trhu prostřednictvím Click4Sky a padesátiprocentní podíl na trhu charterové přepravy v Česku.