Spojené státy nabízí WTO snížení dotací, Indii a Brazílii návrh nestačí

Ženeva - Na jednáních WTO o liberalizaci světového obchodu dnes nabídly ústupek Spojené státy americké, a to v podobě snížení stropu zemědělských dotací z 16,4 na 15 miliard dolarů (zhruba 217 miliard korun). Ohlasy Brazílie, Bolívie a Indie jsou však odmítavé, šlo by totiž stále o více než dvojnásobek loni vyplacených dotací.

USA mají v současné době tento strop na více než 48 miliardách dolarů (700 miliard korun), skutečné platby zemědělcům však loni dosáhly jen 7 miliard. Nabídku proto odsoudily především zemědělské země. Indie a Bolívie prohlásily, že s takovým přístupem nemohou rozvinuté země očekávat snížení dovozních cel na průmyslové výrobky.

K americké nabídce se zatím nevyjádřili zástupci Evropské unie, kteří včera nabídli snížení svých dovozních cel na agrární produkty o 60 procent. Podle slov náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy, jenž se jednání účastní, se od USA ústupek v podobné výši čekal. „Je to dobrý vklad do jednání. Uvidíme, jestli to bude stačit,“ dodává Tlapa.

Podle slov českého zástupce nebylo první kolo jednání tak agresivní. „Zdá se, že země chtějí dospět k nějakému kompromisu,“ říká Tlapa. Podstatné je zatím podle něj, že Argentina odmítla nabídku na snižování cel na průmyslové zboží.

Jednání stále komplikují banány
 
Podle náměstka Tlapy se čekalo, že se problémy s dovozními cly na banány vyřeší už před začátkem ženevských jednání. Evropa je v této otázce rozdělena, českému zástupci se kompromisní návrh Pascala Lamyho nelíbí. „Evropa nebude chtít jednání blokovat na této otázce a bude muset ustoupit,“ říká Tlapa.

V oblasti služeb, která má přijít na řadu ve čtvrtek, odmítá jakýkoli posun například Bolívie. „Je to nejméně propracovaná část, tedy je nejméně konkrétních nabídek na stole,“ vysvětluje Tlapa. Je to přitom oblast, která ovlivní rozhodování evropských zemí o podpoře závěrečného ujednání.

Stále není jasné, zda jednání tento týden dojde k úspěšnému závěru. Hlavní fáze vyjednávání má začít v pátek, v noci z pátku na sobotu se podle Martina Tlapy uvidí, zda bude moci být kolo vyjednávání uzavřeno. Pokud se během ženevských jednání podaří najít společný kompromis, mohlo by se celé katarské kolo vyjednávání uzavřít během českého předsednictví EU.