Stát chce zpřísnit kontrolu plateb na zahraniční účty

Praha - Stát v souvislosti s kauzou takzvaných lichtenštejnských kont zpřísnil dohled nad transakcemi odcházejícími z Česka na zahraniční účty. Na základě výsledků prvních kontrolních akcí úřady údajně mají dostatek důkazů proti několika subjektům, které do ciziny převáděly nezdaněné finanční prostředky. Další akce mají následovat na podzim. Informace přinesly Lidové noviny s odvoláním na informace Ústředního finančního a daňového ředitelství ministerstva financí.

"Poté, co se skandál provalil, jsme si řekli, že nebudeme čekat se
založenýma rukama a sami si zkusíme ověřit některé věci," řekl Jan Knížek, vrchní ředitel Ústředního finančního a daňového ředitelství ministerstva financí.

Kvůli skandálu s ukradenými informacemi z lichtenštejnské banky LGT už padlo mnoho hlav vysoce postavených manažerů, a to zejména v sousedním Německu. Do Česka konkrétní informace o tajných kontech zatím nedorazily. Podle Knížka mají úředníci dostatek důkazů proti několika subjektům, u kterých jsou přesvědčeni, že převáděly do zahraničí nezdaněné finanční prostředky.

Jde o jednotlivce a daňové úřady by jim mohly doměřit daň v řádu milionů korun. Knížek prozradil, že masivnější kontrolní činnost začne v průběhu podzimu. Zároveň odhadl, že by se díky podzimním aktivitám mohly dodatečně vybrat desítky milionů korun na doměřené dani několika desítkám subjektů. V kauze lichtenštejnských kont Knížek očekává, že by české úřady informace o tuzemských daňových hříšnících mohly obdržet v září či říjnu.