Hospodaření Yahoo nepříjemně překvapilo

New York - Americká společnost Yahoo provozující stejnojmenný internetový vyhledávač, vydělala ve druhém čtvrtletí letošního roku 131 milionů dolarů. Její zisk tak ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 19 procent. Nepříznivý výsledek hospodaření překvapil analytiky a zřejmě bude znamenat i další oslabení pozice managementu firmy, který delší dobu čelí výzvám k odvolání.

Zisk na akcii činil devět centů proti 11 centů před rokem. Wall Street v průměru předpovídal zisk na akcii deset centů. Čisté výnosy bez plateb sesterským webům dosáhly 1,35 miliardy dolarů, a vzrostly tak zhruba o osm procent. Analytici čekali růst na 1,37 miliardy dolarů.

Generální ředitel Jerry Yang řekl, že čtvrtletí bylo pro firmu náročnější než jindy. Yang chce ale ve své funkci zůstat, a to i přes přetrvávající kritiku. Ta se na hlavu současného vedení snáší zejména ze strany minoritního akcionáře Carla Icahna za to, že management odmítl nabídku softwarového gigantu Microsoft na převzetí Yahoo jako příliš nízkou. Ve snaze utišit Icahnovu kritiku byl nespokojený akcionář nedávno přijat za člena správní rady společnosti.

V reakci na hospodářské výsledky druhého čtvrtletí Yahoo sdělila, že vyhlídky na další období se nemění, což investory zajímalo více než samotné výsledky. Akcie firmy proto po zveřejnění zprávy zamířily vzhůru a připsaly si téměř 2,8 procenta.