Siemens zavře svou pražskou továrnu, odbory se bouří

Praha - Plánované masivní propouštění v německém koncernu Siemens se dotkne i České republiky. Vedení společnosti dnes rozhodlo o uzavření své pobočky Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně. O práci kvůli tomu přijde zhruba 1100 lidí. Odborům, které jsou již od pondělí ve stávkové pohotovosti, se rozhodnutí firmy nelíbí a hrozí velkými protestními akcemi.

Siemens se ze zličínské pobočky stáhne do druhé poloviny roku 2009. Do té doby se bude snažit najít pro továrnu kupce, který by pokračoval v průmyslové výrobě. Pokud by se to nepovedlo, slibuje firma propuštěným zaměstnancům štědrý sociální program.

Na nalezení kupce má Siemens podle svého generálního ředitele pro ČR Pavla Kafky více než rok. Variantu, že by se kupce najít nepodařilo, si Kafka nepřipouští. O tom, že se Siemens ke svým zaměstnancům staví otevřeně a férově, svědčí podle něj fakt, že na jednání s odbory přijede člen představenstva, šéf evropských operací a nejvyšší personální šéf Siemensu. Ředitel Kafka zároveň garantuje, že veškeré kontrakty Siemens v Česku dodrží.

Koncern dohnala k odchodu z České republiky celá řada faktorů. „Hlavním důvodem je situace na evropském trhu s kolejovými vozidly. My bohužel máme v této oblasti přebytečné kapacity, a proto musíme naši činnost upravit vzhledem k podmínkám na trhu,“ zdůvodnil rozhodnutí mluvčí společnosti Petr Sedláček. Dodal, že k němu přispěl i sílící nedostatek kvalifikované pracovní síly, se kterým se Praha potýká.

Odborům se rozhodnutí nelíbí, kritizují i komunikaci Siemensu

„Ekonomické výsledky Siemensu v ČR jsou všechny v kladných číslech, takže nemůže jít o ekonomické důvody,“ protestoval proti uzavření továrny v rozhovoru pro Českou televizi předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Českým odborářům se navíc nelíbí ani to, že se Siemens dohodl s jejich německými kolegy na tom, že udrží stávající počet pracovních míst v Německu až do konce září roku 2010, o ostatních ze 190 zemí světa, ve kterých Siemens působí, ale nepadlo ani slovo.

„Vypadá to, že se společnost Siemens rozhodla chránit německý pracovní trh a nechat plavat trh ostatních zemí,“ stěžuje si Středula. „V tuto chvíli to vypadá, jako by nás někdo bral jako země a zaměstnance druhé kategorie, občany Evropské unie bez práva na informace. To je pro mě naprosto neakceptovatelné,“ dodal.

Několik minut poté, co Siemens své rozhodnutí oznámil, se před branami závodu sešlo několik stovek nespokojených zaměstnanců. Jejich protest doprovázely výkřiky jako „hanba“ a „nejsme zaměstnanci druhé kategorie“. Odboráři budou s vedením koncernu ale ještě jednat, schůzka je čeká ve čtvrtek.

O práci přijde v celém koncernu až 17 tisíc lidí 

Společnost Siemens oznámila začátkem července záměr propustit po celém světě až 17 tisíc lidí. Odboráři proto dnes chtěli protestovat před druhou největší továrnou Siemens v německém Erlangenu. Poté, co se ale německé odbory s vedením koncernu dohodly na ochraně pracovních míst v Německu, z plánovaných protestů sešlo.

Siemens se rozhodl pro razantní propouštění poté, co mu začaly klesat zisky. K ortelu přispěl také špatný stav německé ekonomiky, která v poslední době značně zpomaluje. Siemens si chce propouštěním zajistit stabilnější pozici - snížit náklady a zajistit marže srovnatelné s konkurencí.