Evropská unie letos Česku víc dala, než vzala

Praha - Česká republika v prvním pololetí letošního roku těžila z fondů Evropské unie více, než kolik do společné kasy odváděla. Zisk Česka za prvních šest měsíců podle ministerstva financí přesáhl 26 miliard korun.

Česká republika letos v prvním pololetí do unie poslala přes 18 miliard korun, získala od ní ale více než 44 miliard. „Je to nejlepší výsledek od roku 2004,“ podtrhl ministr financí Miroslav Kalousek.  

Hlavní roli v zajištění kladného výsledku bilance hrály příjmy ze strukturálních fondů. Celkové příjmy na takzvanou politiku soudržnosti, jejímž cílem je vyrovnávání rozdílů mezi méně a více rozvinutými regiony EU, činily téměř 33 miliard korun.

Pro období pro roky 2007 až 2013 je pro Česko v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle aktuálního kurzu přibližně 614 miliard korun. Z celkové alokace v minulých měsících ukrajovala posilující koruna. Současný rozdíl proti původním předpokladům je až 140 miliard korun.

V minulém rozpočtovém období let 2004 až 2006, ze kterého je podle pravidel EU možné získávat peníze ještě letos, patřila v červnu ČR spolu s Kyprem a Polskem mezi nejméně úspěšné země v získávání evropských dotací.