Mezi poštou a ministerstvem vnitra se schyluje k milionovému obchodu

Praha - Ministerstvo vnitra a Česká pošta zřejmě uzavřou obchod za stovky milionů korun. Ministerstvo se totiž chce zbavit své datové sítě, po které proudí často tajné informace a pošta o ni má zájem. Odborníci ale varují: obchod může ohrozit plánovanou privatizaci České pošty i bezpečnost státu.

„Nabídku České pošty obdrželo ministerstvo vnitra v úterý 22. července a řádově jde o stovky milionů korun,“ potvrdila v rozhovoru pro Českou televizi mluvčí ministerstva Jana Malíková. Spolu s datovou sítí by v případě, že k obchodu skutečně dojde, mělo na poštu přejít i asi 300 zaměstnanců, kteří síť obsluhují.

Převzetí datové sítě ministerstva vnitra by pocítili i zákazníci pošty. Vedlo by to ke zkvalitnění služeb. Síť ministerstva vnitra je totiž mnohem kvalitnější než ta, kterou pošta provozuje nyní.

Obchod kritizuje opozice i experti

Obchod ale není černobílý a nepřinese pouze výhody. Mohl by zkomplikovat budoucí privatizaci České pošty, hrozit by mohly i úniky tajných informací. „Jsem přesvědčen o tom, že by tato infrastruktura neměla být předávána České poště bez toho, že bychom měli záruku, že zůstane nakonec v rukou státu,“ míní poslanec za ČSSD a člen Výboru pro bezpečnost Jeroným Tejc.

Podle ministerstva vnitra ale žádné nebezpečí nehrozí. Pokud by k privatizaci došlo, datová síť by podle něj přešla na dceřinou společnost, která by zůstala v rukou státu. Soukromé firmy by se k tajným informacím nikdy nedostaly.

Datovou sítí ministerstva vnitra je hustě protkáno území celé České republiky. Ke své práci ji využívají nejen pracovníci ministerstva, ale také hasiči či policie. Síť usnadňuje vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými bezpečnostními složkami a pomáhá při řešení krizových situací.

Vydáno pod