Koruna dnes pokračovala ve výrazném poklesu vůči euru i dolaru

Praha - Česká měna zažila druhý den v řadě výrazné oslabování. Vůči euru se kolem 17:00 obchodovala za 23,80 Kč/EUR, její kurz byl tedy zhruba o 40 haléřů slabší než při úterním závěru. Podobně ztratila také proti dolaru na 15,16 Kč/USD. Měna začala oslabovat po úterním prohlášení guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, podle něhož by banka kvůli příliš rychlému růstu kurzu koruny mohla už příští měsíc sáhnout ke snížení úrokových sazeb.

Koruna se během dvou obchodních dnů dostala z rekordně silných hodnot na téměř třítýdenní minimum, poznamenal analytik Next Finance Vladimír Pikora. „Takto prudké oslabení během pouhých dvou dnů koruna za posledních pět let nezažila,“ dodal s tím, že proražení hladiny 24,00 Kč/EUR je na dohled. Pikora se také vyjádřil, že makroekonomicky opodstatněný kurz koruny by se pohyboval okolo 26 korun za euro.

Výroky guvernéra České národní banky přitáhly pozornost k dalším prohlášením zástupců bankovní rady, a hlavně k srpnovému jednání, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Pokud nemá účinek slovní intervence opět vyvanout, měly by přijít nižší sazby, nebo aspoň takový poměr hlasů, jež by hrozbu nižších sazeb udržel v povědomí. Do té doby zřejmě na koruně zůstane zvýšená nervozita, a tedy volatilnější obchodování,“ dodal.

Včerejší trend dnes podpořil dolar

Výrazné ztráty koruna zaznamenala již dopoledne, kdy se kurz pohyboval na 23,70 Kč/EUR a vůči dolaru na 15,02 Kč/USD. „Kromě dozvuků guvernérovy slovní intervence pomohl propadu koruny i posilující dolar,“ míní Jiří Škop z Komerční banky. Dolar posiluje zejména díky klesajícím cenám ropy, pozitivně též působí růst akciových trhů a výroky čelních amerických představitelů. Odpoledne americká měna navýšila zisky k euru a dostala se na nová dvoutýdenní maxima, před 17:00 na 1,57 USD/EUR, informoval server Patria Online.

Česká měna v posledních měsících prudce posilovala až pod hranici 23 korun za euro a patří k nejrychleji rostoucím měnám na světě. Po úterních komentářích guvernéra ovšem prudce oslabila o desítky haléřů. Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy vyzvaly v dopise premiéra Mirka Topolánka, aby vláda kvůli příliš rychlému posilování koruny stanovila datum přijetí eura. Obě instituce se domnívají, že stanovení termínu zavedení jednotné evropské měny by mohlo přispět k posílení disciplíny ve veřejných financích a ke zvýšení jistoty ohledně vstupu do eurozóny.

Směnárny nestačí uspokojit klienty

Situace na devizovém trhu se dnes odrazila také v pražských směnárnách. Většina z nich svým klientům nedokázala nabídnout dostatečné množství cizí měny a odkazovala je na zítřejší odpoledne. Reportérka portálu České televize neuspěla se žádostí o směnu korun na eura u většiny směnáren v centru Prahy.