Evropská komise schválila plán automobilky Porsche na ovládnutí Volkswagenu

Brusel  - Evropská komise dnes dala zelenou plánu výrobce sportovních vozů Porsche na ovládnutí německé automobilky Volkswagen. Brusel na transakci neshledal, že by výrazně ovlivnila hospodářskou soutěž v Evropské unii. Ze strany automobilky Porsche musela podle platných zákonů přijít nabídka na odkoupení celého Volkswagenu poté, co Evropský soudní dvůr loni zrušil tzv. zákon o Volkswagenu. Na něm se zakládalo právo spolkové země Dolního Saska kontrolovat všechna strategická rozhodnutí ve Volkswagenu, jeho nová verze byla schválena koncem letošního května.

Porsche oznámilo svůj záměr ovládnout VW již v březnu letošního roku, kdy představenstvo výrobce legendárního sportovního vozu 911 schválilo navýšení podílu ve Volkswagenu. Porsche údajně předpokládá, že získá většinu ve Volkswagenu na podzim. Celkově by automobilka měla zvýšit svůj podíl z téměř 31 na více než 50 procent, což ji má přijít na zhruba 10 miliard eur (necelých 240 miliard korun).

Porsche chce celou transakcí ovládnout největší evropskou automobilku, které se v poslední době poměrně daří. Ve druhém čtvrtletí Volkswagen vytvořil provozní zisk 2,12 miliardy eur (asi 48,8 miliardy Kč). To je nárůst o 22 procent a jde o lepší výsledek, než čekali analytici.

Pro stuttgartskou automobilku jsou plány na převzetí Volkswagenu o to důležitější, že by tak větší výrobní diverzitou získala výhodnější podmínky pro čerpání emisních povolenek.

Porsche již dříve podalo žalobu na zrušení tzv. zákona o Volkswagenu. I podle jeho nové, na konci května schválené verze, si spolková země Dolní Sasko drží kontrolu nad strategickými rozhodnutími Volkswagenu. Ta musejí být schválena 80procentní většinou, Dolní Sasko přitom v koncernu drží více než 20 procent akcií.