V Evropské unii nacházejí inspektoři stále více závadných potravin

Brusel - V Evropské unii se v loňském roce objevilo více zdraví škodlivých potravin než v roce 2006, celkem kontroloři odhalili 7 354 případů. Když se v jedné členské zemi objeví na pultech špatný sýr, maso nebo olej, do čtyřiadvaceti hodin  musí varovat ostatní členy. Podobně jako u spotřebního zboží, i u poživatin pochází nejvyšší procento závadných výrobků z Číny.

Navzdory obecně uznávaným představám o tom, že kdo jí ryby, ten jí zdravě, nemusí v praxi platit doslova. Pravděpodobnost, že nebude kvalitní, je u ryb větší než u jiného masa. Čím větší kousek, tím více může obsahovat rtuti.

Dodavatelé navíc umí zamaskovat, že ryba už není čerstvá. „Můžou použít působení oxidu uhelnatého, třeba tuňáka může zbarvit až do tomatově červené, což není přirozená barva,“ říká Magdalena Havlíková z Generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a spotřebitele.

Pozor na turecké pistácie

Problematické mohou být oříšky, závadné byly nejčastěji pistácie. Dobrým vodítkem při nákupu může být údajně země původu. Ty íránské procházejí přísnější kontrolou než turecké. Riziko, že v nich budou nebezpečné aflatoxiny je proto o něco menší.

„Při dlouhodobé, vytrvalé konzumaci tyto látky jsou prokázané karcinogeny, které speciálně se projevují nádory jater a dalších orgánů,“ upozorňuje Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT.

Kromě ryb a ořechů se vloni na pultech objevilo i závadné koření, pečivo nebo ovoce a zelenina. Přestože unijní inspektoři nacházejí každoročně více závadných potravin, podle eurokomisařky pro zdraví Adroully Vassiliou to neznamená, že bychom se jich měli obávat. „Ne, naopak. Větší počet hlášení znamená, že systém dobře funguje a že naše bezpečnost je větší,“ tvrdí komisařka. Podle šetření Evropské komise mohou být zdejší zákazníci klidní.

Česká potravinářská inspekce v porovnání s kontrolními úřady v dalších nových členských zemích patří k nejlepším.