Nejdražší na světě je Moskva, Praha porazila dokonce i Berlín

Londýn - Nejdražším městem pro cizince je Moskva. Metropole postkomunistické země porazila nejen města jako Tokio či Londýn, ale i americkou jedničku New York. Kvůli slábnoucímu dolaru dominují první desítce nejdražších měst asijské a evropské metropole. Praha se umístila na 29. místě, a porazila tak i Berlín. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Mercer.

Index životních nákladů ruské metropole dosáhl 142,4 bodu. Nejdražší americké město New York, které tvoří bázi indexu, má přitom skóre rovné pouhé stovce. Oproti loňskému hodnocení se New York propadl o sedm míst na 22. pozici. Druhé místo v žebříčku nejdražších měst obsadilo Tokio, kterému se podařilo překonat třetí Londýn. Následuje Oslo, Soul, Kodaň a Ženeva. Desítku nejdražších měst uzavírají švýcarský Curych a italský Milán.

„Ačkoliv tradičně drahá města západní Evropy a Asie stále hrají hlavní roli v top 20, města ve východní Evropě, Brazílii a Indii šplhají nahoru. Naopak některá místa jako Stockholm a New York se nyní zdají lacinější,“ okomentovala výsledky manažerka výzkumu Yvonne Traber. Pořadím podle ní značně zamíchal především slábnoucí dolar.

Popsaný trend dokládá i umístění Prahy. Česká metropole letos poskočila na 29. místo z loňské 49. pozice. S indexem rovným 96 bodům se jí podařilo překonat i hlavní město Německa - Berlín - který se umístil s 93 body na 38. místě.

Dalším trendem, který se v životních nákladech jasně prosazuje, je rozšiřování propasti mezi lacinými a levnými městy. Nejlevnějším městem se letos stal paraguayský Asunción následovaný jihoafrickým Johannesburgem a pákistánským Karachi.

Poradenská společnost Mercer porovnává při sestavování svého žebříčku náklady na pořízení více než dvou set položek ve 143 městech světa. Porovnává mimo jiné náklady na pronájem bydlení, ceny oblečení, dopravy a zábavy. Její ranking má pomoci nadnárodním společnostem a vládám stanovit benefity pro zaměstnance vyslané do zahraničí.