Ceny tepla jsou přemrštěné, hlídat je bude ministerstvo financí

Praha - Od ledna bude teplárny při stanovování cen hlídat místo Energetického regulačního úřadu ministerstvo financí. Píše o tom Mladá fronta Dnes. V reakci na stížnosti poslanců na nedostatečnou kontrolu se na tom dohodli ministr průmyslu a obchodu Martin Říman s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Podle poslanců platí Češi za teplo víc, než by měli, někde i o desítky procent.

Podle zprávy poslanců z kontrolního výboru sněmovny se ceny tepla liší až čtyřnásobně a do struktury nákladů nikdo pořádně nevidí. „Protože kontrolní mechanismy v teplárenství prakticky nefungují a množí se podezření na nelegální praktiky, nelze vyloučit, že teplo je v některých oblastech nelegálně předražováno až o desítky procent,“ uvedl předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček. Přesun kompetencí navrhuje novela zákona o cenách, která by měla být platná od ledna.

Energetický regulační úřad se ke kritice nechtěl vyjadřovat, protože ještě nemá oficiální zprávu výboru. „V případech, kdy jsme zaznamenali výrazné zdražení, úřad okamžitě prověřil dodavatele. V mnoha případech došlo okamžitě k nápravě a snížení cen pro rok 2008, ojediněle jsme zahájili kontrolu cen,“ uvedla mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová.

Samy teplárny nařčení z předražování a manipulace s cenami odmítají. Podle mluvčího Teplárenského sdružení ČR Pavla Kaufmanna probíhají jejich kontroly důsledně a konkrétně. V případě zjištěných nedostatků dochází k zákonným sankcím a nápravě. Žádné jiné ceny prý nejsou tak regulované.

Vydáno pod