Soft komodity jsou nenápadnou, ale účinnou odpovědí na inflaci

Praha - Dlouhodobě klesající kurz amerického dolaru vybízí investory k ukládání svých prostředků do komodit. Krom těch tradičních, jako jsou například zlato, ropa či rýže, získávají na popularitě tzv. soft komodity. Jedná se například o kávu, kakao, cukr nebo pomerančový koncentrát. Média jim nevěnují velkou pozornost, za loňský rok však nabídly i třicetiprocentní zisky.

Mezi finančními analytiky se objevují názory, že v současné době nejsou tradiční investice do rýže, obilí a ropy tak výhodné, jak by se z médií mohlo zdát. „Na druhé straně sektor softs považujeme za relativně podhodnocený,“ říká analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko. Podle něj se do soft komodit vyplatí investovat dlouhodobě.

Co se konkrétních komodit týče, Pírko považuje za velmi zajímavé kávu, kakao i cukr, nikoli už pomerančový džus. Výhodnost těchto investic spočívá podle Pírka ve dvou hlavních důvodech. Z prvního, ekonomicko-demografického pohledu, je důležité, že počet obyvatel a jejich bohatství rostou rychleji než nabídka těchto komodit.

Druhý vliv je peněžní, konkrétně rostoucí inflace. „Komodity jsou jednou z hlavních možností, jak se ochránit před rostoucími cenami,“ vysvětluje Pírko. Dále Pírko doporučuje například zlato či bavlnu.

Bull-market ještě deset let?

Začínajícím investorům Pírko doporučuje spíše dlouhodobou držbu komodit. „Je vysoce pravděpodobné, že komoditní bull-market bude pokračovat ještě pět, deset let. Kdo nebude vybírat zisky, může své peníze velmi dobře zhodnotit,“ říká Pírko. Z krátkodobého hlediska jsou komodity spíše rizikovou investicí.

Výhodou soft komodit podle Pírka je, že jsou levné a nedostává se jim takové publicity. „Klasické pravidlo dobrého investora je, nekupovat to, co je na titulní stránce Hospodářských novin,“ říká Pírko.