Ropa dále zlevňuje, barel už je za 123 dolarů

Londýn/New York - Ceny ropy dnes navázaly na čtvrteční pokles a dál klesaly. Barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) zlevnil asi na 123 dolarů, v poklesu jeho ceny se částečně odrážel i silnější dolar. Vliv mají také informace, podle nichž by kartel OPEC mohl tento měsíc dodat na trh více ropy.

Dolar dnes zpevňoval na základě několika příznivých faktorů, především díky zprávě o mírnějším poklesu prodeje nových domů. Pomohla také zpráva konzultační společnosti Petrologistics, která uvedla, že OPEC by během července mohl dodávat na trh v průměru o 200 tisíc barelů denně více než v červnu.

Petrologistics své odhady opírá o vývoz ropy ze Saúdské Arábie a Iráku. Z těchto zemí se podle organizace vyveze proti původním předpokladům více ropy. Kartel jako celek ale objem vývozu zvýší méně, než se očekávalo, což by mohla být známka nižší poptávky po těžších typech ropy, jaká se těží právě v Saúdské Arábii.

Ropa v poslední době spíše zlevňuje a nejinak tomu bylo i ve čtvrtek. V závěru čtvrtečního obchodování se cena sice zvýšila, i tak ale zůstává blízko sedmitýdenního minima. Dnešní cena znamená pokles proti rekordu zhruba o 16 procent. Na rekordu se ropa WTI ocitla 11. července, kdy barel stál 147,27 USD. Podle dnešní zprávy Českého statistického úřadu se nižší ceny ropy v minulém týdnu promítly také do cen pohonných hmot v Česku.

Impulzem k růstu dolaru, který má utváření cen ropy značný vliv, byla i zpráva o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby. „Růst zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby podpořil růst kurzu dolaru,“ řekl analytik společnosti Alaron Trading Phil Flynn.