Prodej nových domů v USA klesl méně, než se čekalo

Washington - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v červnu klesl o 0,6 procenta a v ročním přepočtu činil 530 tisíc domů. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo obchodu. Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali horší výsledek a pokles prodeje na 500 tisíc domů.

Předběžná data za květen ukázala, že se v ročním přepočtu prodalo 512 tisíc domů. Roční přepočet znamená, že pokud by prodej pokračoval tempem jako v květnu, pak by prodej za celý rok činil 512 tisíc domů. Revize dat nicméně ukázala, že v květnu byla situace na trhu lepší, než se zdálo. Po zpřesnění vyšlo najevo, že prodej činil 533 tisíc domů.

Zásoba nových domů určených k prodeji klesla o 5,3 procenta na 426 tisíc, takže neprodaných domů zůstává nejméně od prosince 2004. Znamená to, že pokud by prodej pokračoval nynějším tempem, trvalo by deset měsíců, než se prodají všechny domy.

Střední hodnota prodejní ceny domu vzrostla na 230 900 dolarů (asi 3,46 milionu Kč). Meziročně je ale stále nižší asi o dvě procenta. Realitní trh v USA se od loňska potýká s problémy, převážně v důsledku úvěrové krize, jejíž kořeny jsou v rizikové části realitního trhu. Počet lidí, kteří nejsou schopni splácet hypotéku, se dramaticky zvyšuje a během druhého čtvrtletí se více než zdvojnásobil.

Po celých Spojených státech bylo ve druhém čtvrtletí 739 714 domů, jejichž obyvatelé měli tak vážné problémy se splácením hypotéky, že bylo k těmto domům vydáno nařízení k vyvlastnění. Výzkumná společnost RealtyTrac zjistila, že je to meziroční nárůst zhruba o 121 procent.